De tomaat werd in Europa geïntroduceerd in 1493, na Columbus’ eerste reis naar Zuid-Amerika. Pas eeuwen later werd de tomaat populair in Europa. De tomaten van Columbus waren geel, vandaar de Italiaanse naam pomodoro, gouden appel. Het oudst bekende recept staat in een Napolitaans kookboek van Antonio .Latini, Lo scalco alla moderna (1692), ‘Tomatensaus, Spaanse stijl’.
Halverwege de 18de eeuw was er al een ware tomatencultuur in Italië en de Provence en een Spaans kookboek uit 1745 bevat (op een totaal van 200 gerechten) 15 recepten met tomaat - maar in dezelfde tijd vroeg de Engelse hovenier Philip Miller zich in The Gardener’s Dictionary (1752) af of tomaten wel eetbaar zijn. En pas in de 20ste eeuw staat de tomaat in heel in Europa op tafel, als salade of verwerkt tot soep of saus.
Hé tomaatje van me,
BeantwoordenVerwijderendat ziet er mooi uit! Lekker die tomaatjes, vooral die van jouw landje. Ik heb zondag pompoensoep gemaakt maar helaas is de soep mislukt. Misschien was ik toch al te ziek en had ik geen smaak meer.
Groetjes van Diana