zaterdag 26 september 2009

heb je even tijd en wil je zien hoe tomaten groeien in verschillende omstandigheden klik dan op Tomaten als kunst

Gepubliceerd juli 2009, jaargang 12, nr. 117 uit Kerk en Den Haag

Nieuws Tomatenplanten in de kas van de kloostertuin van het Stadsklooster aan het Westeinde, met broeder Willem. Niet zomaar tomatenplanten, maar een kunstproject in het kader van de manifestatie Foodprint van kunst- en architectuurcentrum Stroom.

Een van de vijf tomatenlocaties.

Foto Rogier Chang

Een van de vijf tomatenlocaties.

Op vijf locaties in de stad zijn tomatenstekjes neergezet, waarvan de groei door middel van foto’s te volgen is via een website.

‘In onze dagelijkse leefomgeving komen we vrijwel nergens een tomatenplant tegen’, aldus de website. ‘Tomaten worden onder andere in het Westland gekweekt in grote industriële kassen die van maart tot december verse tomaten kunnen leveren. Onze Westlandse tomaten worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Rusland en de tomaten in de schappen van de Haagse groentewinkels kunnen uit Marokko of Spanje komen. Kortom, het product tomaat is in onze beleving totaal losgekoppeld van plaats en tijd.’ In het project Tomato Habitus wordt de koppeling van voedselproductie aan plaats en tijd juist centraal gesteld.

De locaties waar de tomatenplanten groeien zijn: een industriële kas in het Westland, een hobbykas, een stadsstuin, een dakterras in de binnenstad en de etalage van Gezonde Gronden, Weimarstraat 23. De groei is te volgen via http://stroom.typepad.com/foodprint/tomatohabitus.html.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten